Kwaliteit, wet- en regelgeving


Kwaliteitsstatuut:

Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van GGZ binnen de Zorgverzekeringswet verplicht een kwaliteitsstatuut openbaar te maken. Het kwaliteitsstatuut beschrijft hoe de zorgaanbieder bewerkstelligt dat de juiste hulp, op de juiste plaats en door de juiste zorgverlener, binnen een professioneel en kwalitatief verantwoord netwerk wordt geleverd. Op verzoek kan deze worden ingezien. Meer informatie is te vinden op www.ggzkwaliteitsstatuut.nl

Privacy en dossier:

Ik sta ingeschreven in het BIG-register en ben derhalve gebonden aan de regels geldend binnen het WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst). Alles wat je vertelt binnen je behandeling is vertrouwelijk aangezien dit valt onder het medisch beroepsgeheim. Dit betekent dat er geen informatie met anderen gedeeld wordt zonder jouw toestemming. Ook krijgen anderen zonder jouw toestemming geen inzage in of afschrift van de documenten die zijn vastgelegd in je cliëntdossier. Dit cliëntdossier is digitaal opgeslagen in de beveiligde omgeving van Praktijkdata.

Mocht het delen van informatie nodig zijn in verband met je eigen veiligheid of die van een ander, dan wordt dit altijd eerst met jou besproken. Met toestemming van jou zal eventueel de verwijzer (bijvoorbeeld huisarts) geïnformeerd worden over het verloop van de behandeling.

Van je behandeling wordt een digitaal dossier bijgehouden waarin persoonsgegevens en gegevens over de voortgang beschreven staan. Jij mag jouw dossier inzien als jij dit wilt. Ook heb je recht op aanvulling, correctie of verwijdering van gegevens. Psychotherapie de Prie bewaart je dossier, conform de wetgeving, gedurende twintig jaar.
Psychotherapie de Prie werkt conform de geldende regels vanuit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat er op zorgvuldige wijze omgegaan wordt met dossiervorming en bescherming van je privacy. In het interne en externe privacy statement staat beschreven hoe er binnen Psychotherapie de Prie omgegaan wordt met privacygevoelige informatie in het kader van de AVG (privacy wetgeving).

Meer informatie over privacy en de rechten van u en uw kind, vind u hier


Toestemming en recht op informatie bij kinderen en jongeren onder de 18 jaar:

Bij kinderen en jongeren onder de 18 jaar, is het afhankelijk van de leeftijd wie toestemming moet geven voor behandeling en wie informatie over de behandeling mag ontvangen. In de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) staat hierover het volgende:

  • Bij kinderen tot 12 jaar is de toestemming van (beide) gezaghebbende ouder(s)/voogd(en) vereist. Toestemming van het kind is niet nodig, maar deze heeft wel recht op informatie. Ouders/voogden hebben recht op informatie over de behandeling.
  • Bij jongeren van 12 tot 16 jaar is de toestemming van (beide) gezaghebbende ouder(s)/voogd(en) en van de jongere zelf vereist. Ouders/voogden en de jongere hebben recht op informatie over de behandeling.
  • Indien ouders gescheiden zijn en beide ouders het ouderlijk gezag hebben over een kind jonger dan 16 jaar, is toestemming van beide ouders nodig.
  • Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelfstandig en hebben een zelfstandig recht op informatie. Hoewel toestemming van ouders/voogden niet nodig is, is het wenselijk dat zij achter de behandeling staan. Met de jongere zal overlegd worden welke informatie met ouders/voogden gedeeld mag worden.


Klachten:

In mijn behandelingen streef ik naar een klantgerichte en transparante manier van werken. Wanneer je niet tevreden bent over de samenwerking, bejegening of behandeling of een klacht hebt, voel je dan vrij dit met mij te bespreken. Samen kunnen we dan zoeken naar een oplossing en eventuele misverstanden wegnemen. Mochten we er samen niet uitkomen en wil je weten wat de mogelijkheden zijn rondom het indienen van een klacht, dan kun je de mogelijkheden overwegen die genoemd worden in de klachtenregeling van de LVVP, waarbij ik ben aangesloten.

Meldcode:

In geval van een vermoeden van huiselijk geweld en/ of kindermishandeling ben ik wettelijk verplicht gebruik te maken van een daarvoor beschreven stappenplan bij (de overweging tot) melding van (vermoedens) van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor meer informatie, zie meldcode.